Blog Zdrowia Publicznego


Mama w Koronie: Jak zdrowie ciężarnych wpływa ich dzieci?

Urszula Marcinkowska, Aleksandra Ciochoń: Jak zdrowie matki wpływa na rozwijający się nowy organizm? Jak stres wpływa na kobiety w ciąży i ich dzieci? Czy poprzez wsparcie społeczne można zwiększyć powszechność karmienia piersią? Badania prowadzona w Instytucie Zdrowia Publicznego UJCM pomagają zrozumieć złożoną sieć relacji między narażeniem na stres a zdrowiem matki i dziecka.

Historia edukacji zdrowotnej w Polsce

Katarzyna Rebes: Kwestie związane z ochroną zdrowia uczniów w środowisku szkolnym pojawiły się już w okresie renesansu. Początkowo pozostawały w zakresie edukacji fizycznej, a następnie jako dziedzictwo Komisji Edukacji Narodowej. Do końca XIX wieku, stanowiły element połączonego wychowania fizycznego oraz higieny szkolnej. Powstanie niepodległego państwa polskiego po I wojnie światowej miało swój wpływ na kształtowanie się nowych koncepcji w zakresie edukacji. Szkoła miała być nie tylko miejscem nieszkodliwym dla ucznia, ale środowiskiem promującym zdrowie.

[Publikacja] Cyberprzemoc a satysfakcja z własnego ciała

Marta Malinowska-Cieślik: Okazuje się, że u młodzieży szkolnej zadowolenie z własnego ciała i wyglądu odgrywa ważną rolę w angażowaniu się i doświadczaniu cyberprzemocy. Pokazały to wyniki analizy danych pochodzących z reprezentatywnej próby 5817 nastolatków […] zebranych w ramach międzynarodowych badań sondażowych zdrowia i zachowań zdrowotnych młodzieży szkolnej. […] Badania te były realizowane w Polsce w 2018 roku. Celem było sprawdzenie jak silny jest związek zadowolenia z ciała z cyberbullyingiem na tle innych istotnych psychospołecznych czynników i jak to wygląda w podziel na sprawców, ofiary, sprawco-ofiary i tych nieangażujących się w cyberbullying. […] Poza wsparciem społecznym ze strony rodziców i przyjaciół, poza satysfakcją z osiągnięć i funkcjonowania w szkole, zadowolenie z własnego ciała i wyglądu okazało się być ważnym czynnikiem, który warto brać pod uwagę w programach przeciwdziałania cyberprzemocy rówieśniczej wśród młodzieży szkolnej i je wzmacniać.

O zgrozo fruktozo! Czyli o cukrze (nie tylko owocowym) w detalach

Urszula Zwierczyk: „Cukier nie krzepi” to współczesna wersja hasła reklamowego promowanego w Polsce w latach 1925-1932. Wskazuje na to, że nadmiar węglowodanów prostych nie działa korzystnie na zdrowie. Pociesza więc to, że słodzimy mniej. Jak wynika z raportu Departament Analiz i Strategii NFZ na przestrzeni ostatniej dekady statystyczny Polak zmniejszył dodatek cukru w postaci nieprzetworzonej o prawie 5 kg. Ale jak zwykle jest i druga strona medalu. W latach od 2008 do 2017 w przeliczeniu na jednego mieszkańca Polski wzrosło o około 10 kg spożycie cukru przetworzonego – tj. znajdującego się w nabywanych produktach spożywczych.

Czy statystyka rzeczywiście kłamie?

Karolina Koziara: Gdy przyjrzymy się dokładniej drodze jaką muszą przemierzyć dane naukowe, zauważymy, że na początku często pojawia się jakaś obserwacja. Zastanawiamy się czy tak szybka poprawa u pacjenta jest czymś wyjątkowym, czy istnieją jakieś szczególne cechy tego człowieka, które pozwalają mu dojść do zdrowia szybciej niż się tego spodziewaliśmy? Co stoi za tym, że bliźniacy z sąsiedztwa zachowują się prawie identycznie, a ci z naszej rodziny są zupełnie różni? Czy jeśli psa da się nauczyć aportować, to szopa pracza też? I tak dalej… Większość takich obserwacji odnosi się do pojedynczych przypadków, ewentualnie do ograniczonej grupy jednostek, rzadko zastanawiamy się nad perspektywą globalną.



Wielkość fontu
Kontrast