19. Telemedycyna i e-zdrowie

Pandemia znacznie przyspieszyła rozwój telemedycyny. Korzystamy nie tylko z teleporad i zdalnego monitoringu naszego zdrowia np. EKG, ale także e-recept, e-skierowań czy e-zwolnień. O zagrożeniach i korzyściach zdalnej opieki medycznej rozmawiają prof. Mariusz Duplaga z Instytutu Zdrowia Publicznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu UJ Collegium Medicum i Marzena Florkowska. (20.05.2021) źrodło: Radio Kraków

18. Praca zespołowa oraz skill mix w ochronie zdrowia

Uprawnienia dla pielęgniarek, farmaceutów i fizjoterapeutów do kwalifikowania do szczepień przeciw COVID 19, możliwość wystawienia recept przez pielęgniarki – to polskie przykłady współdzielenia kompetencji. A doświadczenia innych krajów? Prowadzenie ciąży fizjologicznej przez położne w Holandii czy Wielkiej Brytanii, a także leczenie zębów mlecznych w u dzieci w Holandii przez asystentki stomatologiczne. Czy praca zespołowa i […]

17. Daj dziecku wodę

Od kiedy i w jakiej ilości należy podawać dziecku wodę? Czy podaż wody u dziecka powinna wynosić 1,5 l – jak u dorosłych? Co zrobić, by uatrakcyjnić picie wody dziecku i tym samym zmniejszyć spożywanie soczków? O to Wioletta Gawlik pyta Urszulę Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego CM Uniwersytetu Jagiellońskiego. (14.02.2021) źrodło: Radio Kraków

16. Poród siłami natury czy cesarskie cięcie?

Rozmowa z dr Iloną Nenko w ramach cyklu “Poznaj swojego wykładowcę” (7.06.2021)

15. Covid 19 a szczepienia wynikające z kalendarza szczepień

Czy pandemia zaburzyła rytm wykonywania szczepień planowych? Czy decydując się na szczepienie przeciw Covid 19, można zaszczepić się przeciwko innym chorobom? Gościem Marzeny Florkowskiej jest dr Magdalena Kozel z Katedry Epidemiologii i Badań Populacyjnych Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego -Collegium Medicum. (01.04.2021) źrodło: Radio Kraków

14. O deliberacji, złych filmach i wiejskiej sielance

Rozmowa z doktorem Michałem Zabdyr-Jamrozem w ramach cyklu “Poznaj swojego wykładowcę” (31.05.2021)

13. Dlaczego dzieci nie lubią warzyw?

“Jak nie zjesz brokuła, to nie urośniesz” – takie słowa wypowiadane do dzieci skutecznie budują ich niechęć do warzyw. Poza tym warzywa są zdrowe, dłużej się je żuje i są ciężkostrawne, dlatego nie cieszą się sympatią dzieci. Dlaczego zdrowa żywność nie smakuje dzieciom? O to Wioletta Gawlik pyta Urszulę Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego […]

12. O badaniach nad reprodukcją, kotach, zdrowiu publicznym i tatuażach, a także o Violettcie Villas, mydle i Eurowizji.

Rozmowa z doktorem Andrzejem Galbarczykiem w ramach cyklu “Poznaj swojego wykładowcę”  (24.05.2021)

11. Główne problemy pracowników służby zdrowia, jakie obnażyła pandemia Covid-19

Warto zastanowić się m.in. , jakie mogą być konsekwencje długotrwałego stresu i nadmiernego obciążenia pracą dla pracowników medycznych pierwszej linii walki z pandemią oraz czy pandemia Covid-19 może wpłynąć na proces emigracji polskich kadr medycznych. Gościem Marzeny Florkowskiej jest dr Alicja Domagała z Instytutu Zdrowia Publicznego na Wydziale Nauk o Zdrowi UJ CM. (6.05.2021) źrodło: […]

10. Dietetyka i zdrowie publiczne – jak to ugryźć?

Rozmowa z mgr Urszulą Zwierczyk w ramach cyklu “Poznaj swojego wykładowcę” (17.05.2021)