25. Jedzenie na mokro, czyli sosy

Wolimy jeść „na mokro niż na sucho”, stąd popularność sosów w polskiej kuchni. O sosach rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ i Wioletta Gawlik. (2021.12.05). źrodło: Radio Kraków

24. Jedzenie na sucho

Herbata do śniadania, kompot do obiadu i kakao na kolację – przyzwyczailiśmy się do popijania posiłków. Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Promocji Zdrowia CM Uniwersytetu Jagiellońskiego przekonuje, że pijąc w trakcie posiłku pogarszamy trawienie, bo rozcieńczamy enzymy trawienne i połykamy więcej powietrza oraz doprowadzamy do interakcji teiny z pożywieniem. „Herbatę pijmy pół godziny po posiłku […]

23. Czy w tym samym czasie można zaszczepić się przeciwko Covid 19 i grypie?

To pytanie zadaje sobie wielu seniorów, którzy teraz zachęcani są do bezpłatnych szczepień przeciwko grypie, a jednocześnie powinni przyjąć trzecią dawkę szczepienia przeciwko Covid 19. Takie wątpliwości maja także rodzice szczepiący dzieci według kalendarza szczepień i podejmujący decyzję o zaszczepieniu przeciwko Covid 19. Gościem Marzeny Florkowskiej jest dr Magdalena Kozela z Katedry Epidemiologii i Badań […]

22. Menu stołówki szkolnej

Stołówka szkolna potrafi nieźle namieszać w diecie dziecka. Często serwowane są dania mączne i mięsne, co skutecznie uzależnia dziecko od potraw typu pierogi, naleśniki, racuchy. Jeśli kolega z ławki nie lubi szpinaku, to może zdarzyć się, że z czasem nasze dziecko też przestanie go jeść. Czy rodzic ma na to wpływ? O to Urszulę Zwierczyk, […]

21. Wpływ pandemii COVID-19 na system ochrony zdrowia [EN]

[EN] This podcast is the result of an inter-university collaboration between Kenyatta University in Nairobi, Kenya, Fulda University of Applied Sciences, Germany, and Jagellonian University Medical College. In the summer, Joseph Kirundi and Geoffrey Mokaya from Kenya, Birte Schlueter from Germany, and Robert Kupis from Poland investigated the question how COVID-19 pandemic affected public health […]

20. Czym jest m-zdrowie?

Czym jest m-zdrowie i w jakich obszarach medycyny ma największe zastosowanie? Jakie jest znaczenie m-zdrowia w przypadku zakażonych koronawirusem i ozdrowieńców? Gościem Marzeny Florkowskiej jest prof. Mariusz Duplaga z Instytutu Zdrowia Publicznego, na Wydziale Nauk o Zdrowiu UJ CM (19.08.2021) źrodło: Radio Kraków

19. Telemedycyna i e-zdrowie

Pandemia znacznie przyspieszyła rozwój telemedycyny. Korzystamy nie tylko z teleporad i zdalnego monitoringu naszego zdrowia np. EKG, ale także e-recept, e-skierowań czy e-zwolnień. O zagrożeniach i korzyściach zdalnej opieki medycznej rozmawiają prof. Mariusz Duplaga z Instytutu Zdrowia Publicznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu UJ Collegium Medicum i Marzena Florkowska. (20.05.2021) źrodło: Radio Kraków

18. Praca zespołowa oraz skill mix w ochronie zdrowia

Uprawnienia dla pielęgniarek, farmaceutów i fizjoterapeutów do kwalifikowania do szczepień przeciw COVID 19, możliwość wystawienia recept przez pielęgniarki – to polskie przykłady współdzielenia kompetencji. A doświadczenia innych krajów? Prowadzenie ciąży fizjologicznej przez położne w Holandii czy Wielkiej Brytanii, a także leczenie zębów mlecznych w u dzieci w Holandii przez asystentki stomatologiczne. Czy praca zespołowa i […]

17. Daj dziecku wodę

Od kiedy i w jakiej ilości należy podawać dziecku wodę? Czy podaż wody u dziecka powinna wynosić 1,5 l – jak u dorosłych? Co zrobić, by uatrakcyjnić picie wody dziecku i tym samym zmniejszyć spożywanie soczków? O to Wioletta Gawlik pyta Urszulę Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego CM Uniwersytetu Jagiellońskiego. (14.02.2021) źrodło: Radio Kraków

16. Poród siłami natury czy cesarskie cięcie?

Rozmowa z dr Iloną Nenko w ramach cyklu “Poznaj swojego wykładowcę” (7.06.2021)