Podkasty Instytutu Zdrowia Publicznego WNZ UJ CM

 

Pracownicy i współpracownicy Instytutu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum w Krakowie podejmują tematy ważne dla zdrowia publicznego w Polsce i na świecie – szczegółowo, ale w sposób przystępny do słuchania praktycznie wszędzie i o każdej porze.

 

 

Instytut Zdrowia Publicznego WNZ UJ CM RSS Feed   

25.Jedzenie na mokro, czyli sosy

Wolimy jeść „na mokro niż na sucho”, stąd popularność sosów w polskiej kuchni. O sosach rozmawiają Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego UJ i Wioletta Gawlik. (2021.12.05). źrodło: Radio Kraków

24. Jedzenie na sucho

Herbata do śniadania, kompot do obiadu i kakao na kolację – przyzwyczailiśmy się do popijania posiłków. Urszula Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Promocji Zdrowia CM Uniwersytetu Jagiellońskiego przekonuje, że pijąc w trakcie posiłku pogarszamy trawienie, bo rozcieńczamy enzymy trawienne i połykamy więcej powietrza oraz doprowadzamy do interakcji teiny z pożywieniem. „Herbatę pijmy pół godziny po posiłku lub między posiłkami i koniecznie popijamy ją wodą” – mówi dietetyczka. Rozmawia z nią Wioletta Gawlik (2021.28.02). źrodło: Radio Kraków

23. Czy w tym samym czasie można zaszczepić się przeciwko Covid 19 i grypie?

To pytanie zadaje sobie wielu seniorów, którzy teraz zachęcani są do bezpłatnych szczepień przeciwko grypie, a jednocześnie powinni przyjąć trzecią dawkę szczepienia przeciwko Covid 19. Takie wątpliwości maja także rodzice szczepiący dzieci według kalendarza szczepień i podejmujący decyzję o zaszczepieniu przeciwko Covid 19. Gościem Marzeny Florkowskiej jest dr Magdalena Kozela z Katedry Epidemiologii i Badań Populacyjnych Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego -Collegium Medicum. (2021.10.07) źrodło: Radio Kraków

22. Menu stołówki szkolnej

Stołówka szkolna potrafi nieźle namieszać w diecie dziecka. Często serwowane są dania mączne i mięsne, co skutecznie uzależnia dziecko od potraw typu pierogi, naleśniki, racuchy. Jeśli kolega z ławki nie lubi szpinaku, to może zdarzyć się, że z czasem nasze dziecko też przestanie go jeść. Czy rodzic ma na to wpływ? O to Urszulę Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Promocji Zdrowia CM Uniwersytetu Jagiellońskiego pyta Wioletta Gawlik.(2021.02.21) źrodło: Radio Kraków

21. Wpływ pandemii COVID-19 na system ochrony zdrowia [EN]

Czwórka studentów: Joseph Kirundi, Geoffrey Mokaya (Uniwersytet Kenyatta, Nairobi, Kenia), Birte Schlueter (Fulda Univeristy of Applied Sciences, Niemcy) oraz Robert Kupis (Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum) w czasie cotygodniowych spotkań pochylili się nad wpływem pandemii COVID-19 na system ochrony zdrowia w swoich krajach. Efektem jest podkast (w języku angielskim), w którym omówione zostały strategie oraz działania poszczególnych krajów w walce z rozprzestrzenianiem się SARS-CoV-2 – realizowane do lipca 2021 roku. Materiał jest wynikiem międzynarodowej współpracy Wydziału Nauk o Zdrowiu UJ CM z Uniwersytetem Kenyatta w Nairobi w Kenii oraz Uniwersytetem Nauk Stosowanych w Fuldzie, w Niemczech.

 

20.Czym jest m-zdrowie?

Czym jest m-zdrowie i w jakich obszarach medycyny ma największe zastosowanie? Jakie jest znaczenie m-zdrowia w przypadku zakażonych koronawirusem i ozdrowieńców? Gościem Marzeny Florkowskiej jest prof. Mariusz Duplaga z Instytutu Zdrowia Publicznego, na Wydziale Nauk o Zdrowiu UJ CM (19.08.2021) źrodło: Radio Kraków

19. Telemedycyna i e-zdrowie

Pandemia znacznie przyspieszyła rozwój telemedycyny. Korzystamy nie tylko z teleporad i zdalnego monitoringu naszego zdrowia np. EKG, ale także e-recept, e-skierowań czy e-zwolnień. O zagrożeniach i korzyściach zdalnej opieki medycznej rozmawiają prof. Mariusz Duplaga z Instytutu Zdrowia Publicznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu UJ Collegium Medicum i Marzena Florkowska. (20.05.2021) źrodło: Radio Kraków

18. Praca zespołowa oraz skill mix w ochronie zdrowia

Uprawnienia dla pielęgniarek, farmaceutów i fizjoterapeutów do kwalifikowania do szczepień przeciw COVID 19, możliwość wystawienia recept przez pielęgniarki – to polskie przykłady współdzielenia kompetencji. A doświadczenia innych krajów? Prowadzenie ciąży fizjologicznej przez położne w Holandii czy Wielkiej Brytanii, a także leczenie zębów mlecznych w u dzieci w Holandii przez asystentki stomatologiczne. Czy praca zespołowa i skill mix w ochronie zdrowia to szansa na lepszą opiekę nad pacjentem w trakcie i po pandemii? Na pytanie Marzeny Florkowskiej odpowiada pani profesor Iwona Kowalska-Bobko, dyrektor Instytutu Zdrowia Publicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu UJ Collegium Medicum. (13.05.2021) źrodło: Radio Kraków

17. Daj dziecku wodę

Od kiedy i w jakiej ilości należy podawać dziecku wodę? Czy podaż wody u dziecka powinna wynosić 1,5 l – jak u dorosłych? Co zrobić, by uatrakcyjnić picie wody dziecku i tym samym zmniejszyć spożywanie soczków? O to Wioletta Gawlik pyta Urszulę Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego CM Uniwersytetu Jagiellońskiego. (14.02.2021) źrodło: Radio Kraków

16. Poród siłami natury czy cesarskie cięcie?

Rozmowa z dr Iloną Nenko w ramach cyklu “Poznaj swojego wykładowcę” (7.06.2021)

15. Covid 19 a szczepienia wynikające z kalendarza szczepień

Czy pandemia zaburzyła rytm wykonywania szczepień planowych? Czy decydując się na szczepienie przeciw Covid 19, można zaszczepić się przeciwko innym chorobom? Gościem Marzeny Florkowskiej jest dr Magdalena Kozel z Katedry Epidemiologii i Badań Populacyjnych Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego -Collegium Medicum. (01.04.2021) źrodło: Radio Kraków

14. O deliberacji, złych filmach i wiejskiej sielance

Rozmowa z doktorem Michałem Zabdyr-Jamrozem w ramach cyklu “Poznaj swojego wykładowcę” (31.05.2021)

13. Dlaczego dzieci nie lubią warzyw?

„Jak nie zjesz brokuła, to nie urośniesz” – takie słowa wypowiadane do dzieci skutecznie budują ich niechęć do warzyw. Poza tym warzywa są zdrowe, dłużej się je żuje i są ciężkostrawne, dlatego nie cieszą się sympatią dzieci. Dlaczego zdrowa żywność nie smakuje dzieciom? O to Wioletta Gawlik pyta Urszulę Zwierczyk, dietetyk z Instytutu Zdrowia Publicznego  UJ CM. (07.02.2021) źrodło: Radio Kraków

12.O badaniach nad reprodukcją, kotach, zdrowiu publicznym i tatuażach, a także o Violettcie Villas, mydle i Eurowizji.

Rozmowa z doktorem Andrzejem Galbarczykiem w ramach cyklu “Poznaj swojego wykładowcę” (24.05.2021)

11.Główne problemy pracowników służby zdrowia, jakie obnażyła pandemia Covid-19

Warto zastanowić się m.in. , jakie mogą być konsekwencje długotrwałego stresu i nadmiernego obciążenia pracą dla pracowników medycznych pierwszej linii walki z pandemią oraz czy pandemia Covid-19 może wpłynąć na proces emigracji polskich kadr medycznych. Gościem Marzeny Florkowskiej jest dr Alicja Domagała z Instytutu Zdrowia Publicznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu UJ CM. (6.05.2021) źrodło: Radio Kraków

10. Dietetyka i zdrowie publiczne – jak to ugryźć?

Rozmowa z mgr Urszulą Zwierczyk w ramach cyklu „Poznaj swojego wykładowcę” (17.05.2021)

9. Profilaktyka chorób sercowo naczyniowych w okresie pandemii Covid19

Zmiana trybu życia, brak ruchu i zła dieta to przyczyna wielu chorób sercowo-naczyniowych, które prowadzić mogą nawet do śmierci. O profilaktyce tych schorzeń rozmawiają prof. dr hab. Andrzej Pająk, kierownik Katedry Epidemiologii i Badań Populacyjnych w Instytucie Zdrowia Publicznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu UJ Collegium Medicum i Marzena Florkowska. (15.04.2021) źrodło: Radio Kraków

8. Nawyki żywieniowe

Bądź dobrym przykładem i daj swojemu dziecku się naśladować! Zapraszamy do rozmowy przeprowadzonej przez redaktor Radia Kraków Wiolettę Gawlik – Janusz z pracownikiem Zakładu Promocji Zdrowia i e-Zdrowia w Instytucie Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum w Krakowie, mgr inż. Urszulą Zwierczyk, na temat wypracowywania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. (30.01.2021) źrodło: Radio Kraków

7.Skąd się biorą leki i kto za nie płaci, kiedy są nam potrzebne w razie choroby? W jaki sposób studia wyższe w Instytucie Zdrowia Publicznego WNZ UJ CM w Krakowie przygotowują do pracy na niemedycznych stanowiskach w ochronie zdrowia?

Jak przebiega praca nad nowymi lekami – „od pomysłu do przemysłu”? Jakie jest prawdopodobieństwo sukcesu przy opracowywaniu innowacyjnych leków? Jaką drogę musi przejść lek, zanim trafi do domowej apteczki? Jak wygląda współczesny rynek farmaceutyczny w Polsce? Co oznaczają niektóre symbole umieszone na recepcie? Jaki jest koszt opracowania zupełnie nowego leku? Jakie poziomy osiągają ceny najdroższych w Polsce leków refundowanych? W jaki sposób studia wyższe na kierunkach realizowanych w Instytucie Zdrowia Publicznego WNZ UJ CM (Zdrowie Publiczne, Zarządzanie w Ochronie Zdrowia, do 2021 r także – Organizacja i Ekonomika Ochrony Zdrowia) – przygotowują do pracy na wielu niemedycznych stanowiskach w sektorze ochrony zdrowia, często związanych właśnie z użytkowaniem leków? Na te i inne pytania odpowiada Zastępca Dyrektora Instytutu Zdrowia Publicznego WNZ UJ CM w Krakowie, dr n.med. Tomasz Bochenek. Wykład został przeprowadzony w ramach Wirtualnych Dni Otwartych Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum (26.03.2021 r).

6.Jak karmić by nie przekarmić?

Drogi rodzicu, daj szansę swojemu dziecku na fizjologiczne regulowanie rytmu posiłków! W jaki sposób sprawdzić, czy maluch je odpowiednie dla niego porcje energii? Na te i inne tematy związane z dziennym menu dziecka porozmawiają redaktor Radia Kraków Wioletta Gawlik – Janusz oraz mgr inż. Urszula Zwierczyk, pracownik Zakładu Promocji Zdrowia i e-Zdrowia w Instytucie Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum w Krakowie. (24.01.2021) źrodło: Radio Kraków

5.Czy warto studiować w Szkole Doktorskiej?

Chiałbyś/chciałabyś rozwijać swoją karierę naukową? Interesują Cię badania naukowe, a może już jakieś prowadziłeś/prowadziłaś? Zastanawiasz się nad doktoratem, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Na te i inne pytania związane ze Szkołą Doktorską odpowiada nasza obecna doktorantka – Aleksandra Ciochoń.(23.02.2021)

4. Walka z pandemią w powiecie krapkowickim i funkcjonowanie szpitala powiatowego podczas pandemii

Sabina Gorzkulla, wicestarosta powiatu krapkowickiego (woj. opolskie) i absolwentka studiów podyplomowych „Zarządzanie jednostkami opieki zdrowotnej” ukończonych w Instytucie Zdrowia Publicznego (IZP) WNZ UJ CM, w rozmowie z Tomaszem Bochenkiem, Dominiką Duszą i Maciejem Furmanem, dzieli się wyjątkowymi doświadczeniami powiatu krapkowickiego w walce z pandemią COVID-19. Już od 11 miesięcy miejscowy szpital i władze powiatowe zmagają się z kolejnymi fazami pandemii – teraz przyszedł czas na podsumowania i plany na przyszłość. Co ma powiat do ochrony zdrowia? Czy inicjatywy lokalne mają znaczenie w momencie pojawienia się nieznanego dotąd zagrożenia zdrowotnego? Jak uruchomiono pierwszy w województwie punkt pobierania wymazów w kierunku SARS-COV-2? Opieka nad ozdrowieńcami i pacjentami z innymi problemami zdrowotnymi – co po pandemii? Czy w powiecie krapkowickim pracują również inni absolwenci studiów prowadzonych przez IZP WNZ UJ CM? Jakie korzyści daje ukończenie naszych studiów? Wyzwania demograficzne Polski i powiatu krapkowickiego – jak stawiać im czoła? (13.02.2021)

3. Czy warto studiować podyplomowo na kierunku Zarządzanie Jednostkami Opieki Zdrowotnej? Rozmowa z P. Dorotą Kolano

Dorota Kolano, absolwentka studiów podyplomowych Zarządzanie Jednostkami Opieki Zdrowotnej oraz z zakresu Oceny Technologii Medycznych (ukończonych w IZP WNZ UJ CM), a także doświadczony ekspert systemu ubezpieczeniowego i ochrony zdrowia, dzieli się swoimi refleksjami na temat studiowania. Co dają studia podyplomowe, także w okresie pandemii? W jaki sposób można wykorzystać zdobytą wiedzę i umiejętności? Jak rozwijać z sukcesem, dzięki studiom w IZP, własną karierę zawodową? (17.12.2020)

2. Cukrzyca jako ważny problem Zdrowia Publicznego – wywiad z P. Moniką Zamarlik

Monika Zamarlik, doktorantka w WNZ UJ CM, a jednocześnie prezeska federacji zrzeszającej organizacje wspierające osoby chore na cukrzycę, przedstawia ważny problem zdrowia publicznego. Jakie są codzienne problemy pacjentów z cukrzycą w Polsce? Jak działają organizacje pacjentów? Co potrzeba zmienić w systemach opieki zdrowotnej oraz edukacji, żeby ułatwić funkcjonowanie dzieci z cukrzycą? Wywiad prowadzi Maciej Furman, doktorant w WNZ UJ CM. (11.12.2020)

1. Dane statystyczne podczas pandemii – czy to ma znaczenie? – wywiad z P. Michałem Rogalskim

Michał Rogalski, słynny młody człowiek, który przez długi czas w okresie pandemii publikował szczegółowe analizy statystyczne, pokazujące jej rozwój i dynamikę, opowiada o tej niezwykle wartościowej, oddolnej inicjatywie. Jak udało mu się przeprowadzić tak ważne dla zdrowia publicznego przedsięwzięcie? Czy zrobił to sam, czy też musiał zmobilizować grono współpracowników? Jakie wnioski płyną z tej inicjatywy? Wywiad prowadzi Maciej Furman, doktorant w WNZ UJ CM. (30.11.2020)