Rejestracja zamknięta
Zdrowie publiczne w kontekście zdrowego odżywania oraz dostępności do szczepionek i farmakoterapii w czasie pandemii Covid-19
Webinarium Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami zostanie podzielone na dwa bloki tematyczne, w ramach których przedstawione zostaną zagadnienia dotyczące żywienia i żywności a także szczepień i racjonalnej farmakoterapii w związku z pandemią Covid-19.
W pierwszej części webinarium przedstawimy uaktualnione normy żywienia dla populacji Polski oraz zalecenia żywieniowe, które mają korzystny wpływ dla wzmocnienia odporności organizmu. Zaprezentujemy również najnowsze wyniki badań dotyczących zmian w zachowaniach żywieniowych Polaków w czasie pandemii Covid-19, w tym: częstotliwości spożycia wybranych produktów i płynów oraz przyjmowanych suplementów diety. Zostanie również omówiona kwestia roli aktywności fizycznej odnośnie utrzymania prawidłowej masy ciała oraz poprawy kondycji psychicznej i fizycznej, co jest szczególnie ważne w czasie pandemii.
W ramach drugiego bloku tematycznego omówimy aktualnie dostępne oraz opracowywane szczepionki przeciwko Covid-19 w Polsce. Zwrócimy uwagę na skuteczność działania, tolerancję i bezpieczeństwo poszczególnych preparatów w świetle najnowszych doniesień naukowych, omówimy różnice i podobieństwa szczepionek a także kwestie kosztów oraz dostępności w Polsce i w wybranych regionach świata.
Przedstawione zostaną zagadnienia dotyczące farmakoterapii w związku z pandemią Covid-19; omówimy preparaty które w świetle najnowszych danych są najbardziej skuteczne i bezpieczne. W bloku tematyki dedykowanej racjonalnej terapii zwrócimy uwagę na nowy obszar systemowych zagadnień w ochronie zdrowia związanych z Oceną Technologii Medycznych (HTA); wyjaśnimy na czym polega HTA, jakie jest jej praktyczne zastosowanie i w jaki sposób może przyczynić się do poprawy dostępności pacjentów do szczepień i farmakoterapii Covid-19.